Afaceri Online Munca la Domiciliu
Ghidul Secretele Cresterii Chinchilei

Chinchila este un animal rozator ce face parte din familia Chinchiliade. Se creste ca animal de companie deoarece este un animal foarte curat, nu emana mirosuri specifice, se hraneste doar cu furaje vegetale. Chinchilla are coada stufoasa, urechi de soarece, putand fi asemanata cu o incrucisare intre iepure si veverita.
Chinchila isi are originea din zona Peru, Chile, Bolivia, Anzii sud-americani, traind la o altitudine de 2500m, intr-o zona pietroasa si cu putina vegetatie.
Durata de viata a chinchillelor este de 10-15 ani, greutate 500-600g, gestatia este de 111 zile, 4 incisivi si 16 molari (20 de dinti). Sunt raspandite 3 specii de chinchila:
  • Chinchila langiera
  • Chinchill brevicaudata
  • Chinchila regala
Din toate speciile, chinchila langier este cea mai raspandita.
Chinchila este activa in general noaptea, dar si ziua pot avea momente de activitate. Ele nu sunt galagioase, sunt rapide, foarte agile, curioase si pline de energie. Un aspect foarte important pentru un animal de companie este faptul ca nu are paraziti externi, avnd o blana foarte deasa, un fir de par de chinchilla este de 20 de ori mai fin decat un fir uman.Dintr-o singura radacina de par ies pana la 120 de fire. Chinchilla este un animal vegetarian ce mananca in general fan si furaj special. Hrana chinchilelor se bazeaza pe pelete speciale si pe fan (lucerna).
Nu se recomanda hranirea chinchilei cu mancare verde (frunze de salata, varza) deoarece exista riscul deranjarii tractului digestiv. Fanul sau lucerna sunt foarte importante in alimentatia chinchillei, acestea asigurand un echilibru in alimentatia animalului. Din alimentatia chinchillei nu trebuie sa lipseasca fanul, se recomanda cel putin de 2 ori pe saptamana sa hranim animalul cu fan.
O chinchila mananca intr-o zi aproximativ 30 g pelete. Se mai pot administra sapatamanal 1-2 stafide si 1 felie de mar. In situatii de diaree se pune in apa ceai de menta sau banane uscate confiate. Apa  chinchilelor trebuie schimbata la 2 zile, se recomnada folosirea apei curate de la fantana. In cazul in care se utilizeaza apa de la robinet (cu clor) trebuie tinuta o zi pentru a-si pierde mirosul de clor.
Spatiul in care vom amplasa cusca chinchilei trebuie sa fie curat cu o temperatura intre 14-20 grade C. Este de preferat ca in acel loc sa nu avem curenti de aer sau variatii rapide de temperatura. Cusca chinchilei trebuie sa fie metalica si destul de spatioasa deoarece chinchilei ii place sa roada si sa se agate de peretii custii. Pe partea de jos a custii trebuie sa avem o tavita care sa se poata scoate a permite o curatare rapida.
In cusca chinchilei trebuie sa existe o cutie pentru nisip. Chinchila face baie in acest nisip special pentru indepartarea excesului de sebum. Aceasta cutie se introduce cel putin de 2 ori pe saptamana si se tine in cusca 15-30 de minute.
Pentru a nu aparea probleme in cresterea chinchilei, trebuie respectate cateva reguli de baza. Chinchila este sensibila la curenti de aer, la raze directe de soare si la schimbari dese ale furajului.
Va trebui sa amplasam cusca intr-un loc lipsit de curenti de aer si cat mai racoros si linistit (fara zgomote). Daca sunt respectate aceste reguli de baza nu vor exista imbolnaviri de orice natura.
Recomandari pentru pastrarea sanatatii chinchilei:
1. Folositi furaj si fan de calitate. Nu utilizati fan mucegait sau murdar.
2. Schimbati apa la maxim 2 zile.
3. Feriti cusca de curenti de aer si de temperaturi de peste 26 grade C.
4. Plasati cusca intr-un loc fara zgomote mari.
5. Verificati constant existenta in cusca a unei bucati de lemn, se evita astfel cresterea excesiva a dintilor.
6. Curatati o data pe luna bidonul de apa, evitam aparitia bacteriilor.
7. In functie de tipul de cusca, se face curat regulat.
 Dieta zilnica a unei chinchille trebuie sa contina urmatoarele:
  • Proteine 15%
  • Carbohidrati 35%
  • Minerale 6%
  • Grasimi 4%
  • Fibre 30%
  • Lichide 10%
Alimentatia de baza a chinchilei este fanul sau lucerna si furajul special sub forma de pelete. Acest furaj ii ofera chinchillei tot necesarul pentru o dieta sanatoasa. Un aspect deosebit este ca furajul sa nu fie mucegait,murdar, tinut in conditii improprii. Furajul (peletele) trebuie depozitat in conditii curate si fara umiditate ridicata. Garantia acestor pelete este in general de 6 luni, in cazul in care se respecta conditiile de depozitare si sacul nu este desfacut.

Pentru Succesul tau
Echipa KPD
Pentru descarcarea Ghidului complet te rog acceseaza



    Pentru comenzi,intrebari sau sugestii